‘Made in Catalonia’ (1936)

El 15 d’octubre de 1936, la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya va crear una institució nova: la Junta del Comerç Exterior de Catalunya. L’objectiu era donar suport i, alhora, controlar totes les importacions i totes les exportacions de l’economia catalana, seguint un dels punts del pla elaborat pocs temps abans pel Consell d’Economia de Catalunya

22/06/13 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

El 15 d’octubre de 1936, la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya va crear una institució nova: la Junta del Comerç Exterior de Catalunya. L’objectiu era donar suport i, alhora, controlar totes les importacions i totes les exportacions de l’economia catalana, seguint un dels punts del pla elaborat pocs temps abans pel Consell d’Economia de Catalunya. A l’exposició de motius del decret, llegim: “L’economia catalana, amb la possibilitat que ofereix l’exportació de productes, no solament compensarà la manca de mercats ocupats pels rebels, sinó que acusarà, sens dubte, un progrés extraordinari, descongestionant les grans quantitats de productes emmagatzemats i d’estocs avui existents.” L’article 2 establia que “tota exportació i importació de primeres matèries i de productes manufacturats haurà d’ésser autoritzada per la Junta”.

El més innovador era la creació de la marca Catalunya, que seria imposada a tots els productes destinats a l’exportació. Segons escriuria un xic més tard el conseller d’Economia Joan P. Fàbregas, “el Made in Catalonia, ultra significar l’origen, ens dignifica i proclama, a plena llum, que existeix, en el món, amb iniciatives i característiques pròpies, una autèntica nació exportadora”. Calia la identificació del que Catalunya exportava, car, per exemple, el geògraf catalanoportuguès Gonçal de Reparaç explicava “el cas de l’arròs i de l’oli venuts a l’Amèrica del Sud amb etiquetes italianes!” (Butlletí trimestral/Conselleria d’Economia, 1).

LLEGIR MÉS A: http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/656790-made-in-catalonia-1936.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s