La Independència d’Espanya

Segons Guillem Graell, al conjunt de l’Espanya del 1900 el 32,6% de la població activa era població dita improductiva: “Nobles, militars, empleats de la Casa del Rei, clergues, criats, escrivents, advocats, estudiants…” L’activitat econòmica productiva era, en bona part, a altres mans. I a més la cosa venia de lluny

25/05/13 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – francesc roca

Al primer terç del segle XX, al costat d’economistes com Joan Crexells o Joan P. Fàbregas, que van presentar la possibilitat/necessitat d’una Catalunya independent, hi hagué economistes, com Guillem Graell, que explicaren en què es basava la (difícil) independència d’Espanya. I, també, la (evitable) independència de Cuba.

Segons Graell, al conjunt de l’Espanya del 1900, el 32,6% de la població activa era població dita improductiva: “Nobles, militars, empleats de la Casa del Rei, clergues, criats, escrivents, advocats, estudiants…” L’activitat econòmica productiva era, en bona part, a altres mans. La cosa venia de lluny. Graell explica que, al 1617, citant Sancho de Moncada, el 5/6 dels negocis de la Corona de Castella eren a mans dels estrangers, 9/10 del comerç amb Amèrica, també, uns 160 mil estrangers (dels quals 10 mil genovesos) dominaven el comerç i els oficis. “Així és que, encara que Espanya es donava aires d’independent, i fins de poderosa, en realitat, la seva riquesa era propietat d’estrangers, i ho seria encara més si la Casa de Borbó, que va introduir alguna orientació econòmica, comprenent la necessitat de recobrar la independència econòmica i de crear indústria nacional, no s’hagués fixat en Catalunya, a desgrat d’haver-li estat tan hostil.” Graell cita un text francès d’Etienne de Silhouette on es podia llegir: “Barcelone peut être regardée par rapport â l’Espagne comme Paris par rapport â la France. Il y a quantité d’orfevres et toute sorte d’ouvriers” (Voyage de France, Espagne, Portugal et d’Italie, fait en 1729).

LLEGIR MÉS A:   http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/648271-la-independencia-despanya.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s