Targetes postals, la fabricació d’imaginaris

L’augment de nivell de vida i els avenços en l’alfabetització de la població permeten que la venda de postals esdevingui un possible negoci. Així, dintre de l’amplíssim món de la indústria de l’edició, sorgiran uns nous empresaris, molt especialitzats: els fabricants de postals

18/12/10 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

L’èxit de la producció massiva de targetes postals a l’Europa, i a la Catalunya dels primers decennis del segle XX, es basa en la confluència de tres factors. Primer, el tecnològic: la innovació de la fotografia instantània fora d’un estudi, a l’aire lliure, i la possibilitat –inèdita- d’imprimir massivament fotografies sobre cartolina, i amb molta qualitat.

Segon, el logístic: des de 1869 a l’imperi d’Àustria-Hongria, i des de 1873 a la República espanyola, els servei públics de correus creen un nou producte, més barat: la tramesa d’un text breu en un suport de 9 x 14 cm sense embolcall (i, doncs, sense secrets). Des de 1906, una cara de la carta podrà ser dedicada íntegrament a la reproducció d’una imatge: les postals han nascut. Tercer factor: l’augment del nivell de vida, i els avenços en l’alfabetització de la població, permeten que la venda de postals esdevingui un possible negoci. Així, dintre de l’amplíssim món de la indústria de l’edició, sorgiran uns nous empresaris, molt especialitzats: els fabricants de postals.

Quart: les fotografies que els editors decideixen realitzar i produir, i els gustos dels compradors (que, sovint, són autors de missives) contribueixen a configurar, a inicis del segle XX, els imaginaris col·lectius. La postal esdevindrà el gran mitjà de creació i de comunicació d’imaginaris més accessible i més difós. Cent anys després, la idea que tenim d’una ciutat, o d’un país, és marcada per la idea que ens han transmès aquells primers editors catalans de postals, i d’àlbums de fotografies.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/346488-targetes-postals-la-fabricacio-dimaginaris.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s