La mida dels estats

FONT:    L’ECONÒMIC

Des dels anys 1930, la Catalunya amb voluntat d’ésser estat ho ha formulat (amb autors com N. Mart, M. Rubió i Tudurí o A. Deulofeu) com a estat d’una Unió Europea, o, d’una Unió Euroafricana. Ara bé, “a mesura que avança la globalització, podem esperar que el món s’apropi més al comerç lliure en què desapareguin els avantatges de ser un país gran. Per tant, la integració econòmica hauria d’anar de la mà del separatisme polític” diuen Alesina i Spolaore.

20/07/13 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

La mida, o el volum, de les empreses ha anat generant una gran quantitat de papers – i de minuts d’audiovisuals- car no és segur que la gran mida sigui l’òptima. Sobretot, des que Alfred Marshall (1890) va començar a parlar dels districtes industrials.

En canvi, sorprenentment, les mides dels estats i dels governs on es localitzen les empreses –petites, mitjanes o grans- no han motivat gaire literatura. I la mida d’un estat –en habitants, i en renda- és molt important, si aquest estat ha decidit fer servir les fronteres econòmiques. És per això que va ser tan justa la traducció i publicació (en català, el 2008) de La mida de les nacions d’Alberto Alesina i Enrico Spolaore, economistes italians professors de la Universitat de Harvard. Coeditat per Lid Editorial Empresarial, Harvard Businesss School Press i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa. Presentat pel conseller Josep Huguet.

El llibre d’Alesina i Spolaore sistematitza i analitza un fenomen extraordinari: la proliferació d’estats en plena (segona) globalització. Els 74 estats de 1945 eren 193 el 2005. D’aquest total, “més de la meitat són més petits de mida que Massachusetts, que té uns 6 milions d’habitants”. La Catalunya d’abans d’ara, la de “som 6 milions”, i ja no diguem la dels 7,5 milions, o el conjunt dels Països Catalans, és dins de la meitat dels estats grans.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/664275.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s