Bella i famosa

FONT:    L’ECONÒMIC

Les primeres nines industrials de ceràmica es van fabricar a Onil, al taller de Ramon Mira Vidal. Aviat es van fer servir altres materials com ara el cartró, la fusta, la llauna o el drap. A Barcelona, la Casa Paluzie, a Mataró, l’empresa Borrás Plana, a Ibi, els Payà, i a Perpinyà, l’empresa Capi, Casa Pi

15/12/12 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

La demanda de joguines per entretenir, educar (o maleducar) la canalla hi és des de sempre; trobem joguets en tots els temps i en totes les societats. És una demanda que respon a una necessitat bàsica, com també ho és alimentar-se, vestir-se o aixoplugar-se. Ara bé, les societats industrials avançades són les que han pogut produir sèries llargues de joguines destinades als seus mercats interns, però també al dels seus veïns, a l’exportació.

La producció industrial de joguines a Catalunya i al País Valencià va començar al segon terç del segle XIX. Com passa en altres casos, calia la combinació d’esperit emprenedor i comercial i de les destreses tècniques, que només s’aprenen a la família, a l’escola i al taller.

Les primeres nines industrials de ceràmica es van fabricar a Onil, al taller de Ramon Mira Vidal. Aviat es van fer servir altres materials com ara el cartró, la fusta, la llauna o el drap. A Barcelona, la Casa Paluzie, a Mataró, l’empresa Borrás Plana, a Ibi, els Payà, i a Perpinyà, l’empresa Capi, Casa Pi. El mapa de les localitzacions de les fabriques de nines ha estat tossut, com el mapa del corredor mediterrani. És una cartografia que salta per damunt dels límits administratius de l’antic Principat de Catalunya, i s’estén des del Rosselló fins al Sud valencià. La independència, per a les nines, no es pot limitar al territori estricte de les quatre “províncies” de la Generalitat de més amunt.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/602470-bella-i-famosa.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s