La colònia Güell

D’entrada, per bé que la nova empresa es localitzà al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, al costat del riu Llobregat, i que adoptà la forma externa de fàbrica de riu, amb mur perimetral envoltant-la, l’energia que adoptà, a l’inici, no fou hidràulica. La Colònia Güell començà com a vapor. Amb carbó procedent del port de Barcelona i una gran màquina de vapor (1.000 CV) construïda a Maquinista Terrestre i Marítima

06/07/13 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

L’empresa tèxtil cotonera Colònia Güell (1890-1973), una iniciativa d’Eusebi Güell i Bacigalupi (Barcelona, 1846-1918), presenta moltes semblances amb les altres colònies tèxtils catalanes, aquelles fàbriques de riu amb un conjunt d’habitatges obrers al costat. En alguns casos, se ha dit que eren unes veritables catedrals del cotó. Ara bé, Colònia Güell presenta, també, algunes diferències substancials, que l’han fet diferent.

D’entrada, per bé que la nova empresa es localitzà al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, al costat del riu Llobregat, i que adoptà la forma externa de fàbrica de riu, amb mur perimetral envoltant-la, l’energia que adoptà, a l’inici, no fou hidràulica. La Colònia Güell començà com a vapor. Amb carbó procedent del port de Barcelona i una gran màquina de vapor (1.000 CV) construïda a Maquinista Terrestre i Marítima. L’electrificació és de 1914.

L’objectiu de la nova empresa era la producció massiva de panes i velluts de cotó, de diferents qualitats, colors i preus. La pana era un pas endavant en la forma de vestir popular, car unia resistència física, aïllament tèrmic, suavitat tàctil i bona presència visual. La demanda podia ésser molt extensa. Des dels pagesos, sempre, fins als senyors de Barcelona, algun dia. Tecnològicament, l’empresari de la nova colònia, Eusebi Güell, confià la direcció de l’empresa a Ferran Alsina (Barcelona, 1861-1907) un tècnic d’alt nivell, que havia realitzat algunes innovacions en el món dels telers vers 1890, i que innovaria, també, en l’organització interna del treball. (Anys després, els seus aparells científics serien presentats com a museu: fou el Gabinet de Física Experimental Mentora Alsina, situat relativament a prop del cim del Tibidabo, inaugurat el 1907. Un dels primers d’Europa).

LLEGIR MÉS A:   http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/660181-la-colonia-gueell.html

Anuncis

One thought on “La colònia Güell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s