La quarta potència (1830)

L’objectiu de Pi Sunyer era, justament, descobrir la importància relativa del comerç exterior català modern, que és com subratllar la importància relativa de l’economia catalana en la cruïlla històrica de 1830

02/10/10 02:00 – Francesc Roca / professor de Política Econòmica de la UB

Carles Pi Sunyer, un dels economistes-polítics més destacats de l’Europa del segle XX, va calcular el valor del comerç exterior català a finals del primer terç del segle XIX, just abans de la introducció de les màquines de vapor i del que se n’ha dit Revolució Industrial. I just després de la Revolució de Maig de 1810 al Riu de la Plata, i del reguitzell de revolucions liberals a Amèrica, que es traduïren en la creació d’una vintena de noves repúbliques independents. En aquells moments, els pobles de Catalunya exportaven: especialment, vi (blanc i negre), aiguardent, bales de paper (d’estrassa, i altres) i, també, caixes de sabó, bales de taps de suro, rajols (i peces de ceràmica), cordes (i cordes de guitarra), baguls de llibres, anxoves i tonyina, oli (i olives), cebes i alls, faves.

Les xifres que presenta són les del valor absolut en termes monetaris del conjunt d’aquest comerç exterior: la suma d’exportacions i importacions. Més, especialment, les xifres del valor monetari per habitant, o per càpita. Aquest càlcul és l’únic que permet comparar, per exemple, el comerç exterior de la Gran Bretanya o dels Estats Units i el comerç exterior de Suècia o Catalunya (donada la gran diferència de volum de la població total britànica o nord-americana i la població total sueca o catalana). L’objectiu de Pi Sunyer (que fou, el 1931, el primer director general de Comerç del primer govern de la II República espanyola) era, justament, descobrir la importància relativa del comerç exterior català modern, que és com subratllar la importància relativa de l’economia catalana en la cruïlla històrica de 1830.

1,2 MILIONS.
Si, en aquell moment, la població de l’antic Principat de Catalunya era d’1.200.000 habitants, el resultat és que la Catalunya de 1830 era, amb 225 rals per habitant, la quarta potència comercial del món. Només al darrere de la Gran Bretanya, Estats Units i els Països Baixos.

Sense aplicar el coeficient de correcció, Catalunya, amb 150 rals per habitant, estaria, també, molt ben situada: en 7è lloc, darrere de França, i davant de Dinamarca.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/310699-la-quarta-potencia-1830.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s