La indústria abans de 1750

Difícilment les indianes haurien pogut tenir el significat que van tenir sense la prèvia existència d’una societat en què les indústries –moltes– tenien un paper rellevant des de feia segles. El treball aplicat a les indianes era, d’entrada, el disseny, l’estampació. I la comercialització fins a punts ben allunyats de l’altre costat de l’Atlàntic

PUBLICAT A:    L’ECONÒMIC    02/03/13 02:00
AUTOR:    Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

La idea que la industrialització de Catalunya comença a partir de 1750, amb la indústria cotonera de les indianes, és una idea molt difosa i molt generalment admesa. Sovint, va acompanyada d’una altra idea que també té molta força: des dels anys 1970, estaríem immersos en el que se n’ha dit desindustrialització o terciarització. Però aquestes dues idees serveixen ben poc per entendre la realitat de l’economia catalana.

D’entrada, sembla difícil pensar que un país pugui esdevenir una societat industrial en tan pocs anys. És cert que aquest seria el cas de Califòrnia, o d’Austràlia, però aquests països són, de fet, continuacions de l’Europa industrial (fins i tot, continuacions de la Catalunya industrial: vegeu: W.A. Douglas: The Catalan factor in Australian immigration history. Melbourne, 1992).

Difícilment les indianes haurien pogut tenir el significat que van tenir sense la prèvia existència d’una societat en què les indústries -moltes- tenien un paper rellevant des de feia segles. El treball aplicat a les indianes era, d’entrada, el disseny, l’estampació. I la comercialització fins a punts ben allunyats de l’altre costat de l’Atlàntic. Com fan les multinacionals de la indústria catalana de la moda al segle XXI: dissenyen, dirigeixen la producció, no teixeixen però sí comercialitzen. Fins lluny.

Abans de 1750, les necessitats alimentàries de la població catalana (la manca de blat) l’orienten cap a la producció de béns destinats a l’exportació, amb l’objectiu d’importar aliments. Els béns destinats a l’exportació són, en bona part, productes resultants de processos industrials.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/624091-la-industria-abans-de-1750.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s