Jaumeandreu, l’Adam Smith català

Eudald Jaumeandreu i Triter, nascut el 1774 a la ciutat de Barcelona (on morí el 1840), fou el primer titular català de l’ensenyament universitari de l’economia. Primer a Palma (1814), i després, a la Junta de Comerç, a Barcelona (1814-1840, amb un parèntesi, de 1824 a 1835, sense poder fer-hi cursos).

04/12/10 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

El primer Sant Pare de la ciència econòmica és, segons un consens pràcticament universal, l’economista escocès Adam Smith. El seu llibre més famós i més traduït: La riquesa de les nacions, publicat per primera vegada el 1776.

L’Adam Smith català és Eudald Jaumeandreu. En certa manera, el mateix Jaumeandreu ja n’era conscient quan a Economia política (Barcelona, 1816) parteix del llibre de Smith, per bé que escriu que no té “ni ordre, ni mètode”. I que el llibre de Jean B. Say, el sistematitzador de Smith, ha d’ésser “corregit”.

Eudald Jaumeandreu i Triter, nascut el 1774 a la ciutat de Barcelona (on morí el 1840), fou el primer titular català de l’ensenyament universitari de l’economia. Primer, a Palma de Mallorca (1814), i després, a la Junta de Comerç, a Barcelona (1814-1840, amb un parèntesi, de 1824 a 1835, sense poder fer-hi cursos). Jaumeandreu es formà dins l’orde dels agustinians (però en sortí el 1821) i va créixer dins del nou clima polític generat pel liberalisme.

Si parlem d’ell, és per la seva alta qualitat intel·lectual. Dóna dues excel·lents –i perfectament actuals- definicions d’economia. Una és: “La ciència que ensenya els mitjans per a proporcionar riquesa als individus d’un estat”. Segona: “La ciència que ensenya a combinar l’interès públic amb l’interès privat… i a establir el poder dels imperis sobre la fortuna dels individus”.

D’entrada, Jaumeandreu capgira una de les tesis d’un altre gran economista del corrent liberal: Malthus. Dient el mateix (que producció d’aliments, i guerres i epidèmies, limiten el creixement de la població), diu exactament el contrari: “Els homes es multipliquen on hi ha indústria… com veiem als EUA, i, a la nostra Espanya, a Guipúscoa, Catalunya, etcètera”.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/340929-jaumeandreu-ladam-smith-catala.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s