L’informe del Banc Mundial (1962)

El 1957, el govern de Madrid, que havia dut l’economia espanyola al límit del col·lapse, va anar a buscar Joan Sardà a Caracas per encarregar-li la direcció del servei d’estudis del Banc d’Espanya

18/09/10 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

El març de 1961, un grup d’experts del Banc Mundial es va desplaçar a l’Estat espanyol amb l’objectiu d’elaborar un informe sobre l’economia espanyola. El Banc Mundial, o Banc Internacional per a la Reconstrucció i de Foment, (BIRF), és un banc industrial públic creat el 1944, com a agència de les Nacions Unides. L’Estat espanyol no entrà com a soci en el Banc Mundial fins al 1959. Els estats democràtics que havien guanyat la II Guerra Mundial no l’havien admès el 1944. La raó era simple: la dictadura espanyola del 1939 no oferia, en els seus intents de controlar i dirigir l’economia espanyola, les més mínimes garanties de transparència. Per al BIRF, la fiabilitat dels polítics i tècnics espanyols de la dictadura era escassa, o nul·la.

Sortosament, Joan Sardà, economista de l’Institut d’Investigacions Econòmiques de la Generalitat de Catalunya als anys trenta, i economista del banc central de Veneçuela els anys 1950, havia establert contactes amb el BIRF, a Washington, en nom del govern veneçolà.

El 1957 el govern de Madrid, que havia dut l’economia espanyola al límit del col·lapse, el va anar a buscar a Caracas per encarregar-li la direcció del servei d’estudis del Banc d’Espanya. Posat a treballar, Sardà va explicar, amb la senzillesa que el caracteritzava, que l’economia espanyola, per sobreviure, havia de canviar molt. Ara bé, el que és important és que aquesta afirmació la fes una autoritat politicoeconòmica mundial com era el BIRF.

Llegir l’informe de 1962 és molt instructiu. D’una banda, és una elegant descripció de la irracionalitat, la ineficàcia i la corrupció intrínseca dels mecanismes de la política econòmica iniciada el 1939, adreçada, justament, al govern espanyol.

D’altra banda, hi ha propostes que responen a les necessitats de l’economia catalana, implícitament definida com a motor del conjunt espanyol.

LLEGIR MÉS A:    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/302591-linforme-del-banc-mundial-1962.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s