Els taps de suro i la primera globalització

FONT:    L’ECONÒMIC

El suro esdevindrà (juntament amb la indústria tèxtil, l’automobilística, l’editora, l’alimentària i la musical) el principal protagonista d’aquella mundialització de l’economia catalana.

25/09/10 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

La producció de taps a la Selva, l’Empordà i el Gironès i la seva exportació a tot el món va experimentar un boom extraordinari en el temps de la primera globalització, a cavall entre els segles XIX i XX. Els taps de suro havien esdevingut, des de mitjan segle XVII, un element indispensable per a l’obtenció i conservació de vins tranquils i dels vins escumosos de la regió de la Xampanya. Més tard, també esdevingueren imprescindibles per conservar les cerveses europees i americanes i alguns productes químics.

A partir de 1870-80, el conjunt de processos que configuren la primera globalització accelera el creixement de la indústria surotapera catalana. El suro esdevindrà (junt amb la indústria tèxtil, l’automobilística, l’editora, l’alimentària i la musical) el principal protagonista d’aquella mundialització de l’economia catalana. La fabricació catalana de taps i discos (i de boies, flotadors, aïllants i paviments de suro) es basà, inicialment, al segle XVIII, en: 1) l’existència de boscos d’alzines sureres al NE de Catalunya i 2), sobretot, la llarga tradició manufacturera catalana (sense la qual la revolució comercial catalana dels segles XIII-XV i la modernització del XVI-XVII no haurien estat possibles).

LLEGIR MÉS A:   http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/307742-els-taps-de-suro-i-la-primera-globalitzacio.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s