Militarització de l’economia (1)

FONT:    L’ECONÒMIC

Fins al 1500, la societat nació catalana i la Campània/Nàpols eren les àrees centrals d’un imperi comercial mediterrani en xarxa (amb bases a la Mediterrània, fins a Xipre, i a l’Atlàntic, fins a les Canàries)

26/03/11 02:00 – Professor de Política Econòmica de la UB – Francesc Roca

Els estats i els imperis moderns són conseqüència, en part, d’un canvi fonamental: l’elevat cost de la nova tecnologia militar dels canons i la pólvora i de les fortificacions capaces de resistir (o de fer lliscar) els projectils. La fabricació d’armes de foc (de grans dimensions, com els canons, o individuals, com els pedrenyals) i la construcció de les noves ciutadelles demanava un volum de recursos que només seria a l’abast d’unes unitats polítiques de grans dimensions econòmiques: els estats imperi o algunes (poques) repúbliques urbanes. Totes les societats europees d’abans de 1500 eren massa petites per finançar-se el nou armament i les noves fortificacions. També, la societat catalana, que, tal com ha explicat Pierre Vilar, tenia molts dels trets característics dels estat nació. El que van fer totes les societats europees fou participar, de formes ben diverses, en la construcció dels nous grans estats imperi que demanava la nova tecnologia militar.

Fins al 1500, la societat nació catalana i la Campània/Nàpols eren les àrees centrals d’un imperi comercial mediterrani en xarxa (amb bases a la Mediterrània, fins a Xipre, i a l’Atlàntic, fins a les Canàries). Després, l’imperi català s’integrà simultàniament, i per raons militars, a dues grans àrees: a l’imperi hispànic en formació i, alhora, al vell imperi romanogermànic. El 1519, justament, mentre vivia a la ciutat de Barcelona, el rei Carles I de Catalunya-Aragó (duc de Borgonya, rei de Castella-Lleó i arxiduc d’Àustria) fou elegit emperador germànic. Aquesta integració a l’imperi germànic durà fins al 1556. Als anys 1705-1714, Catalunya i tota la Corona d’Aragó van passar, de nou, a l’òrbita de l’imperi austríac. Després de 1714, continuà la integració de bona part de la noblesa catalana a aquest imperi. Ara, des de Viena o Nàpols.

LLEGIR MÉS A:   http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/386653-militaritzacio-de-leconomia-1.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s