Manipulacions que generen pors

FONT:   ANC – Sectorial d’Economia

Tots sabem que el procés encetat per Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir la independència no serà fàcil. Descartada l’opció militar per espantar i coaccionar a la ciutadania catalana, malgrat alguns pronunciaments de militars nostàlgics, queda principalment l’amenaça econòmica.

Les amenaces més efectives són aquelles que es fan sobre els més febles que se saben sense recursos ni capacitat per a defensar-se i un dels col·lectius més indefensos és el dels pensionistes. Per aquest motiu un dels temes clau del debat sobre la independència de Catalunya és el futur de les pensions.

Un exemple el trobem en un article d’”El Mundo” que amb el títol “Canarias, Madrid y Baleares pagan el déficit de las pensiones del resto de CCAA” (enllaç a l’article complert).

La conclusió a la qual pretenen que arribem desprès de la lectura de l’article és que gràcies a madrilenys canaris i balears els catalans tindrem garantida la nostra pensió i que la independència és una opció del tot forassenyada. Res més lluny de la realitat perquè en l’article s’ha obviat el tema principal i s’han centrat en comparacions anecdòtiques entre comunitats autònomes. Ens han explicat uns arbres que no ens permetran veure el bosc.

I quin és el tema principal pel que fa a Catalunya?

Doncs que la situació de Catalunya és millor que la de la resta d’Espanya pel que fa al manteniment de les  pensions de jubilació.

Explicació:

Si analitzem totes les dades publicades per la seguretat social. (enllaços on descarregar les dades: ingressos i despeses) veurem que el saldo de la Seguretat Social de Catalunya i d’Espanya (sense Catalunya) ha seguit aquesta evolució des de l’any 2005

2.005 2.006 2.007 2.008 2.009 2.010 2.011
Espanya
(sense_Catalunya)
2.153,9 3.244,9 3.677,8 3.300,7 -1.160,0 -5.863,1 -9.321,1
Catalunya 1.755,9 2.054,2 2.188,1 2.058,4 971,9 -160,8 -1.096,0

Gràficament:

Liquidacio_pensions_SS
Dues observacions importants respecte d’aquestes dades:

  • El dèficit de la Seguretat Social a nivell espanyol és 8,5 vegades el dèficit català tot i comptar amb les aportacions de comunitats amb superàvit com Madrid.
  • Que la suma de saldos positius espanyols fins a l’any 2008 és 12.377 milions d’euros i la suma de saldos positius de Catalunya per al mateix període és 8056 milions d’euros. El superàvit acumulat espanyol 2005-2008 és només 1,53 vegades el superàvit català. Aquesta dada del dèficit és important perquè ens indica la capacitat de dotar al Fons de Reserva durant les èpoques de benestar econòmic per  a fer front a les pensions en èpoques de recessió.

Per a poder valorar correctament aquestes dades comparatives hem de tenir en compte que la població d’Espanya (sense Catalunya) és 5 vegades la població catalana. Una població 5 vegades superior té un dèficit 8,5 vegades superior en èpoques de recessió i genera només 1,53 vegades excedents en èpoques de prosperitat.

La pregunta que s’haurien de fer els pensionistes és …

Com ho farem per poder cobrar les pensions si continuem dins d’Espanya?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s