Les polítiques públiques, principal motiu de la pujada de la tarifa elèctrica | NacióDigital

  • L’economista de la Universitat d’Oxford, David Robinson, explica perquè Espanya és l’estat on més ha crescut el preu de l’electricitat des de 2008
  • Declara que les reformes en el mercat energètic les han de fer els experts i no polítics “des del plató de La Sexta”

El principal motiu del creixement del preu de l’electricitat per als consumidors de l’estat espanyol i la Unió Europea (UE) és la “falca de les polítiques públiques”. Aquesta ha estat una de les conclusions del debat que el Col·legi d’Economistes de Catalunya ha acollit avui després de la ponència de l’economista de la Universitat d’Oxford, David Robinson, “La Tarifa Elèctrica Espanyola. Perspectiva internacional”.

Aquesta “falca” a la qual ha fet referència Robinson consisteix en “impostos no recuperables i altres costos de polítiques públiques que s’afegeixen al cost del subministrament d’electricitat, conduint d’aquesta manera a un augment en el seu preu final”. En el cas de l’estat espanyol, aquest concepte suposa “un 46% del preu de l’electricitat residencial”, situació que ha relacionat amb el fet que a Espanya es pagui la quarta electricitat més cara de la UE.

“Entre el segon trimestre de 2008 i el mateix període de 2014, el cost de l’electricitat a Espanya ha augmentat en 0,081 euros/quilowatt hora, el doble que els 0,042 euros/quilowatt hora d’increment mitjà a la resta de la Unió Europea”, ha detallat Robinson. Amb tot, les conseqüències d’aquesta evolució de preus passen per la distorsió dels mercats, la reducció del poder adquisitiu de famílies, el deteriorament de la competitivitat de les empreses, i ha afegit que “és inconsistent amb la política europea sobre el canvi climàtic”.

PER LLEGIR MÉS ANEU A L’ENLLAÇ DE MÉS ABAIX

Via: Les polítiques públiques, principal motiu de la pujada de la tarifa elèctrica | NacióDigital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s